Wat is zintuiglijke waarneming?

Elk moment van de dag doen we indrukken op. Dit gebeurt via de zintuigen. Het horen, het zien, de reuk, de smaak en de tastzin behoren hiertoe. Veel van deze zintuigen zijn bij hooggevoelige mensen gevoeliger.

Dat houdt in dat:

 • Het geluid dieper doordringt bij hen. De muziek of de tv staan al snel te hard aan. Hoge of lage geluiden kunnen snel te veel zijn. Iemand kan door geluid dan heel makkelijk wakker worden.
  Een hooggevoelig persoon kan moeilijk het gefluister langs zich heen laten gaan, omdat hij al snel hoort wat er gezegd wordt. Deze persoon wordt daardoor snel afgeleid en kan de aandacht er niet meer bij houden. Dan is er sprake van een concentratiestoornis.
 • Een hooggevoelig persoon vaak meer details waarneemt. Dit waarnemen kost tijd. Hij/zij doet er dus langer over om iets tot zich te laten doordringen.
  Een hooggevoelig iemand ziet ook veel meer om zich heen.
  Een onrustige omgeving waar veel mensen rondlopen, kan dan als storend worden ervaren. Ook het "gezellig" samen zijn in groep kan dan zeer afleidend zijn.
 • Daarnaast kan fel zonlicht een probleem zijn. Als de zon lekker binnen schijnt, kan iemand hierdoor helemaal van slag raken. TL buizen kunnen storend zijn.
 • Kleuren hebben een grote invloed op een hooggevoelig persoon. Het kan dat er kleuren zijn die het individu verafschuwt. Dan wil iemand bijvoorbeeld een trui van een bepaalde kleur absoluut niet aan hebben. Kleuren die een persoon erg aanspreken kunnen een gunstige invloed op hem/haar hebben.
 • Een hooggevoelig iemand zeer gevoelig is voor geuren. Als ze thuis komen reageren ze op de kooklucht. Of als iemand van joggen terug komt, reageert hij/zij op de zweetlucht. De reuk is een zeer fundamenteel zintuig.
 • Een aangename geur in huis of een geurdoekje kan voor een hooggevoelig iemand, met een sterke geur waarneming, prettig zijn.
 • De smaak bijzonder goed is ontwikkeld. Er wordt dan sterk gereageerd op de smaak van het eten. Kieskeurigheid over de ene chips die wel goed is en de andere niet. Zelfs het ene soort water is wel goed en het andere soort niet.
 • De huid zeer gevoelig is. Een trui prikt al gauw. Een broek zit al snel te strak. Een zilveren armband kan al irritatie geven. Zelfs aanraken kan als onprettig worden ervaren.
 • Als de zintuiglijke waarnemingen zo veel sterker doordringen is het niet verwonderlijk dat een hooggevoelig persoon meer rust nodig heeft om ervaringen te verwerken.
^ Back to Top