Stervensbegeleiding

- Omarm het Leven, omarm de Dood -

Sterven is nauw verbonden met Leven, is een belangrijke fase in het Leven. De confrontatie met sterven/doodgaan verandert alles en kan enorm beangstigend zijn.

Belangrijk daarin is dat je je als stervende gedragen voelt door je omgeving, dat je alles mag ervaren wat jouw dood met je doet. 'Aanwezig Zijn' is zowel voor de stervende als de begeleider belangrijk in dit proces en luisteren is daarin een erg wezenlijk gegeven. Het is vooral een wederzijds en gelijkwaardig proces.

Openheid en eerlijkheid is daarin van essentieel belang. Als stervensbegeleider wil ik op een liefdevolle manier mensen ondersteunen in het proces van doodgaan / afscheid nemen. Daar draait het in essentie ook om, vanuit nabijheid er daadwerkelijk zijn voor mensen die afscheid nemen van het leven.

Ik ben me bewust van deze belangrijke fase in iemands leven én het waardevolle dat ik hierin mag bijdragen. Dit heb ik bij een paar mensen, in de laatste momenten van hun leven, mogen ervaren. Het was voor mij een waardevolle ervaring die mij steeds is bijgebleven.

 

'We zijn allemaal bezoekers van deze tijd, deze plek. We komen er gewoon langs. Ons doel is hier te observeren, te leren, te groeien, lief te hebben ... en dan keren we terug naar huis.'

- Australisch aboriginal spreekwoord -